Η παρουσίαση του βιβλίου από το skakistiko.com

 

Τι είναι το "Solving Show"

Το σκακιστικό "Solving Show" είναι ένας παράλληλος διαγωνισμός, που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου πρωταθλήματος λύσης σκακιστικών προβλημάτων. Οι παίκτες διαγωνίζονται σε αγώνες νοκ άουτ ανά δύο, πατώντας ο καθένας το κουμπί που έχει μπροστά του ("μπάζερ", όπως στα τηλεπαιχνίδια). Τότε ανάβει ένα λαμπάκι, και αυτός που άναψε το λαμπάκι του πρώτος λέει την κίνηση, που νομίζει ότι λύνει το σκακιστικό πρόβλημα, το οποίο προβάλλεται σε οθόνη επί 2 (δύο) λεπτά. Όποιος απαντήσει σωστά πρώτος μέσα στο χρόνο των δύο λεπτών παίρνει 1 βαθμό ενώ αν απαντήσει λάθος παίρνει ο αντίπαλος 1 βαθμό. Αν περάσουν δύο λεπτά και κανείς διαγωνιζόμενος δεν ανάψει το λαμπάκι του, τότε δεν γίνονται βαθμολογικές αλλαγές. Μετά, εμφανίζεται στην οθόνη το επόμενο πρόβλημα, μέχρι κάποιος από τους διαγωνιζόμενους να φτάσει 3 βαθμούς (ή περισσότερους, αν έχει αλλιώς συμφωνηθεί), οπότε ο νικητής περνάει στην επόμενη φάση. Οι νικητές διαγωνίζονται μεταξύ τους σε κάθε επόμενη φάση μέχρι να μείνουν δύο και, από τον μεταξύ τους αγώνα, αναδεικνύεται ο τελικός νικητής.

Στα "Solving Show", λόγω της δυσκολίας του (περιορισμένος χρόνος και πίεση να πει ο καθένας τη σωστή λύση προλαβαίνοντας τον αντίπαλο) συμμετέχουν μόνο οι καλύτεροι λύτες σκακιστικών προβλημάτων στον κόσμο. Το πρωτότυπο "Solving Show" προσαρμόσαμε για παιδιά, αλλάζοντας τη δυσκολία των προβλημάτων, που εμφανίζονται. Αντί για "ματ σε 2 κινήσεις", που πρέπει να λυθούν μέσα σε δύο λεπτά, θέτουμε συνήθως προβλήματα "ματ σε 1 κίνηση", που πρέπει να λυθούν σε ένα λεπτό. Βέβαια, αν τα παιδιά είναι μεγάλα και έμπειρα στη λύση σκακιστικών προβλημάτων, μπορούν να ζητήσουν να διαγωνιστούν με τις αρχικές συνθήκες του παγκόσμιου διαγωνισμού!

Το "Solving Show" για παιδιά έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα σε πολλούς σκακιστικούς συλλόγους και σχολεία της Αττικής και σε ορισμένες πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας. Τα σκακιστικά προβλήματα, που περιέχονται στο παρόν βιβλίο, είναι μέρος του διαγωνισμού για παιδιά και έχουν φτιαχτεί για να μπερδέψουν και να δυσκολέψουν. Η τιμή είναι 6 ευρώ και το email επικοινωνίας είναι mario2981@yahoo.gr

 

 

 

Φωτογραφίες από το Solving Show που έγινε στo φεστιβάλ ΣΠΟΥΤΝΙΚ 2017, Άλσος Στρατού στο Γουδή

 

 

 

Φωτογραφίες από το Solving Show που έγινε στo 2ο ΝΕΑΝΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΦΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 2017 όπου συμμετείχαν 24 παιδιά 

 

 

 

Φωτογραφίες από το Solving Show στην Κεφαλονιά 

 

 

Φωτογραφίες από το Solving Show στην Ηλιούπολη 

 

 

 

Φωτογραφίες από το Solving Show στη Ναύπακτο